PERIOD DALAM HUTAN?

Tips

Admin
October 16, 2017

Share

PERIOD DALAM HUTAN?

by: Azrah Aziz

Utk gegadis, isu period masa dlm hutan ni boleh buat stress jugak. Honestly spjg sis hiking, asal trip pjg je sis period, asal period je trip pjg (naseb). Jd utk kwn2 sis yg tanya mcmana nak buat kalau period dlm hutan, kene kensel trip ke, apa nak buat…maka sis persembahkan …   Topik period masa hiking/camping 🙈🙈😅 (harap semua terima dgn hati terbuka. Kalau malu dok bucu katil sana)

Disclaimer: sis pon bdk baru belajar. (Nubis lg). Apa sis tulis ni berdasarkan ilmu diceritakan otai2, pengalaman sendiri & sesi perbincangan dlm kumpulan hahah 🤣🤣🤣. Siapa ada penambahbaikkan, teknik lebih baik..sila lah share jugak ye.

Bila dah tahu period/bajet2 nak period, sis sarankan:


GAMBAR 1: apa yang perlu dibawa?

GAMBAR 2: macamana nak bawa?


GAMBAR 3: bagaimana cara?

GAMBAR 4: apa nak buat?

  1. Bertenang & jgn lupa sediakan kit period (pic 1 & 2). Bwk pad secukupnya. Selalunya sis tandakan saiz siap2 ‘s/m/on’. Masa hiking sis suka pakai ‘on’ sbb rasa lg secure.
  2. Kit period ni letak tempat senang capai dlm bag sbb mana la tahu emergency nak kene tukar on track.
  3. bagitahu hiking buddy/gogo/guide – make sure jgn sorang2, pergi mana2, buat apa2 eloklah berteman.
  4. Seeloknya masa tgh trekking (waktu mlm terutamanya) & masa nak tidur, org yg period ni kasi lah dia duduk tgh2 diapit org.
  5. Study trek. Kat mana campsite. Ada lwp tak. Info ni penting sbb akan determine kita dpt basuh pad ke tak.
  6. Bykkan berzikir & berfikiran positif.
  7. Oh ye. Kalau selalu period pain, bwklah ubat secukupnya. Sebelum sakit mkn ubat sesiap dan layanlah pacak dgn takde perasaan 🤣🤣.

.Dah period satu hal tp yg paling penting mcmana nak lupuskan bende ni. Utk step mcmana nak settlekan pad korang tu bolehlah refer pic 3 – 5. Point yg korang kena consider:

  1. Ada org tanam pad tp sis prefer bungkus & bwk keluar sbb kalau tanam, sure ke takde haiwan gali balik? 🤔
  2. Sumber air utk basuh pad. Kat campsite, air penting utk memasak, benda lain dah secondary. So kalau air sikit/ air tak mengalir, sis tak basuh tp sis bungkus elok2 dan nnt basuh kat luar.
  3. Proses korang nak tukar pad, bungkus etc tu buatlah cepat2. Buat game mcm in 5 secs semua settle. Bukan apa2, bende tu menarik samada yg nyata atau tidak heheh. .

Sis rasa tu je lah kut. Jgn jadikan period penghalang. Hike tetap hike!

Subscribe

Be the first to get the latest updates, right to your inbox.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *